A warning

I söndagens SvD finns det en läsvärd artikel av Jenny Nordberg. Läsvärt är som bekant allt det hon skriver.

CD22A2FE-929A-481C-916D-E8D2FB27DF9A

Trump är en fara för USA och världen, så skrev en anonym författare som ska ha arbetat allra närmast presidenten. Det är nu lite drygt ett år sedan en anonym Vita huset-tjänsteman gick ut i New York Times där hen beskrev hur panikslagna medarbetare gjorde allt de kunde för att hantera sin impulsiva och oförutsägbara chef.

Samma person, som beskriver sig själv som en traditionellt konservativ republikan, har nu skrivit en hel bok anonymt. Boken, heter ”A warning”.

9000C708-839E-4437-AFC3-7A9A1BF82EB7

Författaren anser att det är fel att tro att presidenten kan kontrolleras. Dessutom har de flesta av dem som försökte få ordning och kontroll i Vita huset fått ge upp och slutat.

Budskapet liknar det i Bob Woodwards Trump-bok från förra året, där han beskrev ett ”nervöst sammanbrott” i Vita huset, med en president som har låg förståndsförmåga och noll tålamod, men som samtidigt är impulsiv och livsfarlig.

Den anonyme författaren till ”A warning” beskriver Trump på liknande vis, och tillskriver honom även ett antal grovt rasistiska och sexistiska citat.

Kvinnor i allmänhet sägs behandlas mycket illa av presidenten, där vem som helst kan vara föremål för hans kommentarer. Trump kommenterar och skämtar hela tiden nedlåtande om kvinnors vikt, kläder och smink. Det gäller även kvinnliga medarbetare på hög nivå.

Författaren berättar att ”alla normala” människor som tillbringar lite tid tillsammans med presidenten blir djupt besvärade av att bevittna hans beteende, som vittnar om att något inte står rätt till med hans mentala hälsa: ”Han sluddrar, han uppträder förvirrat, han är lättirriterad, han har svårt att ta till sig information.”

För ett år sedan var det fortfarande möjligt att, likt den anonyme författaren, påstå att det är bättre att jobba på insidan av Vita Huset och därmed göra landet en tjänst genom att försöka begränsa och övervaka en okontrollerad president. Så är det inte längre.

Har Trump ett enda uns av klokskap gör han som Nixon och lämnar Vita huset så snart som möjligt, utan att riskera att kastas ut, huvudstupa!, när Riksrätten har sagt sitt.