Nu är det kokta fläsket stekt

I morgon torsdag publicerar Johan Rockström och sex andra forskare i tidskriften Nature en sammanfattning av det vetenskapliga läget när det gäller risken för tröskeleffekter (”tipping points”), trösklar där biofysiska system ofrånkomligt tippar över och kickar igång en självförstärkande global uppvärmning med extrema konsekvenser.

Delar av Västantarktis kan redan nu, vid en grads uppvärmning jämfört med förindustriell tid, ha knuffats över en irreversibel tröskel. I så fall kommer all is att smälta, oavsett om vi klarar Parisavtalets mål eller ej, och orsaka ytterligare två meters global havsyteökning.

9B1055E5-035F-4422-8980-5517F1CB6536

E1C48CDB-005A-4FE1-8B25-1DF578FFE14A

https://www.svd.se/klimatrapport-9-av-15-kanda-troskeleffekter-passerade

Situationen är mycket oroande och vi behöver alla hjälpas åt, inte med att göra något utan göra precis allt det vi förmår för att rädda livet på Jorden.

Vi kan börja nu på fredag, den som är ännu mörkare än den som tillhör Påsken.

Jag var inne i 5 – 6 butiker idag, i jakt på ett kattkort att skicka till vårt yngsta barnbarns ettårsdag. Till och med DollarStore fick ett besök. Där fanns mängder av meningslösa saker, men såklart inget kattkort. Men på promenaden till Resecentrum och lokalbussen klev jag in på Birgers. Där fanns det, kortet med hela två katter.

Att de inte var svarta hoppas jag att alla förstår, men fyra små kattögon kan faktiskt lysa upp, även i den mörkaste av alla tider, och ge oss tips om ett klimatriktigt fortskaffningsmedel:

foto Bureå Hembygdsförening

87C0903C-D61E-4CEB-8148-7104C9CD81F7

Jag gick även in på Konditoribageriet och köpte två lussekatter. Det är sådana små humörhöjare vi behöver om vi skall lyckas bemästra de utmaningar vi enligt Rockström har att hantera.

Men dyra var lussekatterna och dyrt lär det bli att göra de där trösklarna oöverstigliga.