Det är inte utan att man skäms…

…eftersom vi bor i den Västsvenska kommun som har flest antal bilanvändare och minst antal kollektivresenärer (per tusen invånare).

Den politiska ledningen gör allt vad den kan för att stimulera motorintresset – med cruising i pluralis, en STOR motorbana, PBM och motortorsdagar. Vi som tänker annorlunda bör helst inte yppa oss. ”Vad spelar det för roll vad vi gör i lilla Lidköping”, huvudsaken är ju att inga andra kommuner i världen bär sig illa åt…

AE17B928-5C33-4AA7-99A5-DF02C723A670

Inte ens en del gymnasieungdomar klarar att ta sig till skolan med hjälp av buss eller cykel. Deras förmodligen väldigt rika föräldrar har försett dem med en så kallad mopedbil.

Egentligen borde antalet parkeringsplatser i stadens centrala delar minska radikalt, om vi menar allvar med de vackra dokumenten om en hållbar kommun. Parkeringsplatserna kan då bli parker, eller varför inte bostadshus – med ett rejält cykelgarage och därtill en liten elbilspool.

Och genom att minimera bilanvändandet (och flygandet!) kan vi bidra till att inlandsisen på Västantarktis inte smälter bort. För vem vill att havsytan skall stiga med ytterligare 2 meter? Knappast inte de som har råd att ha ett fritidshus vid havet, som till viss del kan vara samma individer som har haft det dåliga omdömet att ha inhandlat en mopedbil till sitt barn.