Livegna undersköterskor

Lidköping har styrts av socialdemokrater i årtionden. Men en mänsklig politik för den stora LO-grupp som utgörs av undersköterskor har dessa sossar inte prioriterat.

En period glesades dock helgtjänstgöringen ut, men snart var det tillbaka i varannan helg igen.

Nu skall någon i arbetslaget alltid börja redan klockan kl. 06.00 på morgonen.

Samtidigt får de undersköterskor som jobbar natt en timma kortare arbetspass. Men det medför att de måste jobba ännu fler nätter för att få ihop ekonomin.

Schemaläggningen skall vi inte tala om. Tidigare arbetade personalen på ett rullande 6-veckorsschema. Arbetspassen återkom regelbundet och det gick att planera in ett skapligt vettigt socialt liv.

Nu snickras det hela tiden ihop nya scheman och ingen vet hur det ser ut några månader framåt i tiden – kan jag vara ledig den och den helgen? Kan jag gå på den där studiecirkeln på tisdagskvällen? Ingen vet. Livegenskap råder.

Det mesta skylls på heltidsprojektet. Men jag förmodar att de flesta i kommunhuset jobbar heltid, likaså de inom exempelvis barnomsorgen. De vet redan nu att de är lediga veckans alla kvällar och alla helger, inklusive julen, i årtionden framöver.

Det är fina grejer det, men arbetsklimatet för undersköterskorna, det ger de styrande blanka tusan i, oavsett om partifärgen är röd, grön, blå eller smutsbrun.

Kunde vi dra ner på alla pappersvändare, påhittare och ”leverantörer” skulle vi säkert kunna ge våra undersköterskor både heltid och vettiga scheman.

Och har vi inga vettiga scheman så lär byråkraterna få ta hand om de vårdbehövande själva. Ungdomar lär söka sig till andra yrken och arbetsplatser, arbetsplatser där arbetsgivaren lyssnar på de anställda, utan att slå dövörat till.

När jag skriver detta hör jag på radion att en konferens just har inletts i Lidbeckska huset. ”Framtidens arbetsplats” kallas den och den vänder sig till invandrare.

Undrar om ledningen har vågat bjuda in några undersköterskor. De vet ju hur det är att jobba på arbetsplatser som varken platsar i nutiden eller i framtiden.