Fortsatt fokus på Alzheimer

5EE5D7C8-B843-4757-88DE-352E6DBF3F3E

https://www.svd.se/svensken-kan-ge-miljoner-alzheimersjuka-nytt-liv

Henrik Zetterberg leder tillsammans med kollegan Kaj Blennow ett team på 80 forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, samt ett forskningslabb i London. De jobbar med att försöka ställa diagnos på alzheimer med hjälp av ett enkelt blodprov.

Kombinerat med ett preparat som fungerar som man hoppas att aducanumab ska göra kan detta innebära en revolution kring hur vi behandlar och lever med alzheimers.

Flera av de hypoteser som Zetterbergs forskarliv baserats på – till exempel att det klibbiga proteinet beta-amyloid är vad som sätter igång sjukdomen – började återigen ifrågasättas, av forskare som letade lösningen på andra håll.

Även Zetterberg själv började fundera.

– Tänk om vi alla letat på fel ställe? Man börjar ju tänka i de banorna, alltså.

– Tänk om det bara inte går att angripa! Det finns ju många och tydliga tecken på motsatsen. Men den här hösten alltså. Man har varit lite nere. 15 års arbete, så kanske vi också har fel? Och sedan bara: pang!

Han berättar i detalj om pressmeddelandet som kom, om det absurda, det som nästan aldrig händer: ett läkemedel som var stoppat hade plötsligt visat sig ge exakt den effekt man hoppats på. Någon i den långa kedja av forskare och kommittéer som övervakade forskningen hade missat data som kom in senare.

– Och om det här håller borde det bli ett Nobelpris till några glada amyloidklumpsforskare!

Aducanumab blockerar beta-amyloid. Men är beta-amyloid, som bildar ”plack” på nervcellerna, orsak till eller symtom på sjukdomen? Senaste rönen ser ut att bekräfta att det omdebatterade ämnet är åtminstone en av orsakerna till Alzheimers sjukdom.