Äkta ljuspunkter

Andres Lokko på SvD Kultur är kritisk mot programserien ”Äkta Billgrens” som går på SVT, dvs detta att i en svårt kulturfientlig era producera en serie om något så fruktansvärt ovanligt – till och med overkligt – som orimligt välbärgade kulturarbetare med palatsliknande hem på Södermalm, ateljéer och, givetvis, minst ett romantiskt sommarhus på Gotland.

Givetvis har Lokko rätt. Men det hindrar inte oss från att tycka att ”Äkta Billgrens” är en riktig höjdare i vintermörkret.

905DBE4D-C611-4FC9-8902-62FFE29D1D9F

Andra stämningshöjare är Husdrömmar, Antikrundan från Bosjökloster (slottet där min morfars farmors mor var jungfru på 1810-talet och där barnbarnet Simon döptes 2006), Stjärnorna på slottet – särskilt då avsnittet med fokus på Måns Möller och hans autistiske son. Och sedan har vi ju Sverige på lördagkvällar, programmet om intressanta kulturpersonligheter. Om man tänker på vad en del av dem håller på med kan lönekuvertet inte vara särskilt fett. Men de är ändå precis lika äkta som Billgrens.

Vad jag inte gillar med Äkta Billgrens är att Elsa kallar sig influencer. Att hon precis som jag bloggar är helt ok. Men influencer! Det är ett sådant där ord som dränerar livet på mening.

På ett sätt är jag också ”influencer” – via denna blogg. Jag har ju ett intresse för pandemier, i form av influensor som Ryska snuvan, Spanska sjukan, Asiaten, Hong Kong och Svininfluensan. Men då är det inte bara livets mening som hotas. Även själva livet är i stor fara.