Nyttig läsning för SD-diggare

02C11191-A431-44BB-B3E6-E8A9B2B3A26F

https://www.svd.se/historiens-storste-mordare-jag-slog-aldrig-en-fange/i/senaste/om/kultur

”Jag trodde inte att jag någonsin skulle behöva stå till svars för det själv.” Det säger Rudolf Höss, kommendant för nazisternas mest beryktade koncentrationsläger, Auschwitz, där uppemot 1,5 miljoner människor gasades ihjäl, i ett samtal med psykologen Gustave M Gilbert i Nürnberg i april 1946. Höss utgick från att det var de som gav honom ordern som hade ansvaret. Han hade dessutom tänkt sig att Tredje riket skulle vara för evigt, varför det aldrig skulle behöva uppstå några moraliska dilemman för honom själv.

I sin nya bok ”Allt jag känner är att mina fötter gör ont” tecknar kulturjournalisten och författaren Niclas Sennerteg ett porträtt av Höss via protokoll från förhören med honom i Nürnberg. Fram träder bilden av en plikttrogen, övertygad nazist som tycks ha svårt att inse sin skuld. Han menar att mördandet inte var fel när det begicks, eftersom han då verkade i inom SS, där det ansågs rätt, ja, till och med nödvändigt. Dessutom var det en självklarhet att utföra en order från SS-ledaren Heinrich Himmler. När förhören genomförs, 1946 då de allierade har makten, fogar han sig dock inför den nya överheten, som – inser han nu – betraktar hans handlingar som vedervärdiga förbrytelser och något han måste dömas till döden för.

Han visar ingen ånger, men väl acceptans inför att de nya makthavarna kommer att utmäta sitt straff.