0,7 3,4 eller 1-2

Det förekommer olika uppgifter om hur många procent av de smittade som avlider.

Vi börjar med denna:

Världshälsoorganisationen WHO och Kina har satt ihop en gemensam forskargrupp för att studera spridningen av det nya coronaviruset.
Av den rapport som gruppen släppte häromdagen framgår att av de 55 924 människor som bekräftats som smittade i Kina fram till den 20 februari hade 2 114 dött, alltså motsvarande 3,8 procent.
Men mest intressant är en annan sak:
Siffrorna visar att skillnaderna i dödlighet är mycket stor beroende på NÄR man smittades.
Av dem som uppvisade symtom i Kina mellan 1 och 10 januari dog 17,3 procent.
Av dem som uppvisade symtom efter 1 februari har bara 0,7 procent dött.
Stämmer de nya siffrorna är fallet dramatiskt:
Jämfört med den tidigare rapporterade dödligheten på 2,3 procent, skulle ett bestående dödstal på 0,7 procent innebära att den allmänna risken att dö minskat med 70 procent.
– Det är alltid så, och förklaringen är väldigt enkel, säger Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet.
De med lindriga eller inga symtom kommer helt enkelt aldrig i kontakt med vården.
– I början ser man bara toppen av isberget, de som är jättesjuka och kommer in till sjukhus och dör. Det var så med svininfluensan också. Det är inte viruset i sig som har förändrat sig, och varit elakare från början eller så, säger Tomas Bergström.
Om man skulle testa alla människor – det enda sättet att få hela sanningen – skulle dödligheten sjunka ännu mer, menar han.
Andra forskare har tidigare flaggat för samma sak.

Här kommer nästa:

7A1DAE55-33E1-457E-9CE0-6BCD058D6388

I ett inlägg på min blogg igår framfördes professor Fredrik Elghs beräkning av virusets dödlighet. Den siffran hamnar på 1-2%, en förmodan som jag tror kan vara med sanningen överensstämmande.

Den som överlever får se vem/vilka som var mest rätt ute