Pest eller polio

909E4663-E25A-4779-8DBC-509891AF3BE0

”I de orostider som det nya coronaviruset introducerat kan det vara fruktbart att läsa böcker som tycks gestalta vad vi går igenom här och nu – vare sig det handlar om pesten, som i Albert Camus och Boccaccios klassiker, eller om polioepidemin, som i Philip Roths roman ”Nemesis.”

”Vi befinner oss oroligt pandemiska tider och många av oss förväntas arbeta hemifrån eller dra sig undan, ett tillstånd som frigör tid att läsa. Och varför då inte läsa något som griper tag i det som vi upplever som starkast just nu och just här.

Vad ska vi då läsa? Här står det huvudsakliga valet mellan sådant som avleder våra tankar från pandemin eller sådant som skapar en katharsiseffekt, texter som gestaltar det som vi går igenom på ett förhöjt och inkännande sätt. I den senare typen av läsning ges perspektiv på det som händer, och kanske skapar det också en ökad förståelse och minskar känslan av isolering och ensamhet.

Väljer vi det kathartiska spåret blir det mest uppenbara och emblematiska valet ”Pesten”, den franske existentialisten Albert Camus klassiker från 1947. Enligt uppgift är det en roman som sålt slut på nätbokhandlare och som sedan länge är utlånad på bibliotek runtom i landet.”

https://www.svd.se/masterverk-som-skrivna-for-dagens-pandemi

Den pandemin vi nu upplever lär också bli omskriven – i romaner, medicinsk litteratur, böcker i historia osv.

Vi är vittnen till det som händer. Men fet är lätt att så småningom glömma eller förvanska det vi har upplevt. Och stater och myndigheter vill att vi skall ta till oss deras tillrättalagda historieskrivning.

Men det skall vi passa oss för. Kina har redan börjat anpassa beskrivningen av pandemiutbrottet enligt kommunistpartiets intressen.

Inläggen i denna blogg får bli grundbulten i min historia om den pandemi som från Wuhanprovinsen spreds ut över Världen år 2020. Den lär förhoppningsvis bli trovärdigare än den som har börjat basuneras ut av makthavarna i Peking.