Personal som tvingas agera kamikazepiloter

Jag hörde på radio att fem personer på ett äldreboende i Flen nu är drabbade av COVID19.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/boende-och-personal-pa-aldreboende-i-flens-kommun-smittade-av-corona

Enligt en hög verksamhetschef i Flen saknar personalen på boendet i nuläget nödvändig skyddsutrustning, inklusive munskydd.

Det låter ju inte klokt, att personal skall behöva riskera liv och hälsa – både sitt eget och de boendes, detta delvis pga att svenska myndigheter inte reagerade kraftfullt redan när larmet kom från Kina i början av året.

Vårdapparaten har ”mörder” med byråkrater. Dessa har ökat med 30% i antal de senaste åren, allt medan de som verkligen gör jobbet – dvs undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, labpersonal m.fl. snarare har minskat i antal.

Tänk vilka beredskapslager sjuk- och hälsovården skulle ha kunnat bygga upp för blott en ringa del av de enorma resurser som numera hamnar inom den tärande byråkratin.

Men i väntan på att vi får myndighetschefer med omvärldskunskap och att vi åter ger makten till de medicinsk utbildade, samt skär ner på onödig byråkrati, får frontfigurerna inom vården fortsätta att agera kamikazepiloter, inte för att sänka amerikanska krigsfartyg, undan för att vårda och i bästa fall rädda livet på de som oftast helt oförskyllt har drabbats av viruset från Wuhan.

BDC71F75-1328-416B-8E78-CFDB0C330868

All vår heder är de värda, dessa våra hjältar som håller det hårt sargade svenska sjukvårdsskeppet flytande, med risk för deras egna liv.
(Som hjälte tänker jag mig inte mannen på fotot här ovan).

Horderna av pappersvändare sitter dock säkert, som i Regionens hus i Skövde, icke blott på armlängds utan på flera skotthålls avstånd från de platser där drabbningarna äger rum, de där målet är att bekämpa detta hemska smittämne, tyvärr med sämsta tänkbara motmedel.