Om ”hindsight bias” och ”dödssynden i Sverige att vara för tidigt ute”

https://www.svd.se/lar-sig-anders-tegnell-av-sina-misstag

Klipp ur ledartexten

Först underskattade Folkhälsomyndigheten coronavirusets smittsamhet. Nu underskattar de konsekvent dödstalen. Lär de sig alls av sina misstag?

Vad var det jag sade”. Det finns några som kan säga det nu. Några som förutspått det som vi alla nu bevittnar. Som infektionssjukdomsprofessorn Björn Olsen. Han varnade tidigt för att det som utspelade sig i Kina i början av året skulle utveckla sig till en pandemi. Men otack är ofta världens lön när man är tidigt ute. “I Sverige är det en dödssynd att vara före sin tid”.

Det bör understrykas att Björn Olsen hade kunnat ha fått fel. Att han fick rätt betyder inte att han hade rätt utifrån rådande kunskapsläge. Att han avrådde ivriga skidåkare från att åka till Alperna under sportlovet. Att han förordade att de som återvände skulle sättas i karantän.

Jag säger inte detta för att försöka ta heder och ära av vår myndighet vid virusfronten, utan för att det finns en tendens i hur de har bedömt coronapandemin. De har konsekvent undervärderat riskerna. Den stora nyheten i går var att de underskattar antalet som dör av covid-19. Under en tid har Folkhälsomyndigheten påstått, senast i måndags, att antalet dödsfall per dag stabiliserat sig på 60 per dag. Men en granskning som Ekot gjort visar att det, efter att siffran korrigerats för eftersläpande dödsfall, ligger på 90 per dag, vilket är en skillnad på 50 procent.

Efterklokhet har ett fint namn på engelska: hindsight bias. I efterhand, när saker redan har skett, är det svårt att minnas hur vi bedömde situationen. Ofta minns vi fel och efterkorrigerar vad vi trodde. Nästan ingen förutsåg Berlinmurens fall innan den föll, men många som senare såg tillbaka på den tiden menade att de visst hade förutsett det. Efterklokhet är som bekant den enda exakta vetenskapen. Därför ska man förstås akta sig för att döma ut de som har fått fel. Att ha fel är inte hela världen, det viktiga är hur man hanterar felaktigheterna. Och det verkar som att det finns en systematik i de fel Folkhälsomyndigheten gör. Och att det riskerar leda till fler dödsfall än nödvändigt.

Nu mina egna tankar:

En tröst för experterna på ”Folkan” är kanske den att det finns  många myndighetspersoner, världen över, som har visat oskicklighet i sin yrkesutövning.

The months of magical thinking: As the coronavirus swept over China, some experts were in denial

Det är svårt att tro att alla dessa auktoriteter inom virologin och epidemiologin är trögtänkta, men jag inbillar mig att ett visst mått av högdragen antialarmism hos ledande auktoriteter kan ha bidragit till att det nya coronaviruset har utvecklats till den globala katastrof vi nu tvingas bevittna.