Dagens KFC-lekplatser är inte att leka med

De kan nämligen vara skadliga för barns utveckling!

24CCD3C1-548E-49F5-841C-77FE096207D8

KFC är lekplatsernas motsvarighet till snabbmat. Det finns något torftigt över miljöer som verkar anlagda för att uppfylla säkerhetsnormer, snarare än inspirera till lek.

KFC har emellertid inget med billig, friterad snabbmat att göra. KFC står för kit (redskap), fence (staket), och carpet (gummimatta). Det har medfört att vi numera anlägger lekplatser, utan spännande buskage och gröna rum.

Men för våra barn blir det här platser där de inte vill stanna särskilt länge; redskapen styr leken, man känner sig snabbt färdig och vill hem igen.

Det tycks finnas en okunskap om vad lek innebär. Lek handlar bland annat om att utforska och testa gränser. Det är genom lek som barn utvecklar sin bedömningsförmåga och lär sig att hantera risker.

Lekplatserna har blivit för säkra för barns bästa, varnade Märit Jansson, docent i landskapsplanering, i SVT i vintras. Men kanske är en omsvängning på gång?

I höstas visades utställningen ”Lek! Design för lek i staden”, med ett kritiskt perspektiv på dagens snåla lekytor och snäva säkerhetstänk. Kommuner som Örebro arbetar medvetet för att skapa inspirerande miljöer för barn och komma bort från KFC.

Nyligen nominerades Årstabergsparken i Stockholm till Landskapsarkitekturpriset. Grönområdet är i stor utsträckning en lekpark, med mängder av lekmöjligheter i naturmarken. Här finns lekgläntor och målade stenar. Här finns utsiktstorn och pinndepåer med material för kojbygge.

I Lidköping finns det krafter som vill anlägga en lekplats i Giacominaparken. Jag har protesterat. Parken är alldeles utmärkt för barns lek och upptäckarglädje, i befintligt skick,  utan inblandning av klåfingriga politiker och tjänstemän som inte begriper sig på barnens bästa.

 

2 reaktioner till “Dagens KFC-lekplatser är inte att leka med”

Kommentarsfältet är stängt.