Fröjdelekar

Efter att ha läst morgondagens ”Under strecket” i SvD skyndade jag mig att låna denna bok:

982B79AC-75B1-4656-870C-C30A6968D87F

Ett urklipp från Under streckets recension av Fröjdelekar:

”Den där dagen vid midsommartid 1679 drog flickhopen till klockaren, för att ”dansa till hans spel”. Han var inte hemma, men istället fick de tag i nyckeln till kyrkan. Likt ett verkligt brudtåg paraderade de genom byn, gick in i kyrkan och plockade fram kyrkobok, brudsmycken, brudpäll och brudstolar. Nu inleddes en vigselakt, där den brudklädda Anna skulle vigas och kamraten Brita fick bli brudgum. En ring hade de också fått tag i och tydligen fungerade någon som präst.

Där tog leken slut, men det hela kom till församlingsprästens kännedom. Visserligen insåg han att flickorna handlat ”av barnsligt ovett och oförstånd”, men han anmälde dem till domkapitlet. Genom sin lek – som dessutom utspelade sig i kyrkan – hade de brutit mot ett av sakramenten. Initiativtagarna straffades med att sitta ytterst i kyrkbänken och lyssna på en offentlig straffpredikan. De äldsta bland dem, som var sådär 10-12 år gamla, fick sitta på kyrkans straffpall, medan minstingarna, som var hälften så gamla, inte ansågs ansvariga för sina handlingar.”

Först måste jag läsa ut deckaren ”Trattoria Primitivo”, ingen litterär höjdare, men inte utan spänning. Men några fröjdelekar handlar denna bok definitivt inte boken om.