Försakelsevecka och intag av stekt gröt

Ute från Frits Udde har jag fått ännu ett alldeles utmärkt följartips, kanske särskilt lämpat för de som omger sig med ting till förbannelse, såsom minst en vräkig bil – helst två, och därtill husbil, husvagn, Jetski, cruisingbil, motorcykel, mopedbil, vräkig båt osv. osv.

Det här är vad tipset handlar om: Försakelsevecka.

I SAOB kan man läsa detta: Vecka varunder man inskränker kosthållet och avstår från ngt under vanliga förhållanden brukat njutningsmedel o. d. för att lämna de sålunda inbesparade pänningarna till ngt välgörande ändamål (tidigast o. huvudsakligen förekommande inom frälsningsarmén, vars första försakelsevecka i Sverige hölls 1886).

Foto Digitalt museum:

551744DA-D981-4F75-AD1A-67EAA84D50E7

En långfilm – ”Anna Lans”från 1943 – handlar om hårt liv i Sthlm och om att Anna gick med i Frälsningsarmén. Bl.a. skramlas det in pengar till ”Försakelseveckan”, veckan med väldigt enkel kost, som stekt havregrynsgröt.

Det skulle vara en nyttig medicin för de själsligt utarmade människor som hänger sig åt tomhetens evangelium och kommer dragandes med sina Jetskis (på släp), i full fart på vägen ut mot Kållandsö eller på den mot Öboängen.

%d bloggare gillar detta: