Förnöjsamhetens innersta väsen

För att förtydliga innebörden av ordet förnöjsamhet har jag tagit mig friheten att göra några ”klipp” med hjälp av google:

”Jag vill slå ett slag för det gammaldags ordet förnöjsam. Ett tillstånd som beskriver en attityd som inte hela tiden vill ha mer, vill ha bättre, utan är nöjd med livet som det är.”

”Vad är förnöjsamhet? Kanske att inte leva i ett ständigt jagande och strävande efter något mer. Kanske att vara nöjd med livet, inte för att vi har allt, men för att vi har det viktigaste.”

Den förnöjsamma människan, om också fattig, är lycklig; den oförnöjsamma människan, om också rik, är fattig.

Tänk nu på vilken glädje du skulle få uppleva om du levde ett förnöjsamt liv och slutade din ständiga jakt efter bättre och bättre prylar.

”Förnöjsamhet är ett bortglömt ideal i dagens konsumtionssamhälle där den massiva reklamen pumpar oss fulla med habegär efter prylar som bara skänker oss en kort stund av lycka och ger oss en tom plånbok.”

”En kaffetår vid köksbordet. Att ligga raklång på gräsmattan och ”bara vara”. Samtalet med ett nyfiket barn eller barnbarn om tillvarons märkvärdigheter. Den varma blicken i vimlet… Det finns så många enkla, oväntade händelser i vardagen som kan fylla oss med lycka och välbefinnande. Hur lär vi oss fånga dem – och njuta mera av nuet? Stefan Edman och Tore Hagman tar oss med på upptäcktsfärden till ett liv i förnöjsamhet.”

Nöje kan säkert många finna i att besöka externa köpcentra. En del hänger till och med på låset och stannar sedan till stängningsdags.

Men de som är förnöjsamma avstår från sådana utflykter. De nöjer sig med det lilla. De finner ingen glädje i att vandra runt i varuhusens kalla överflöd.