Lyssna på Soo Alemans viktiga budskap

https://www.svtplay.se/video/29193434/nyheter-direkt/statsministern-haller-tal-till-nationen?start=auto

Först talar statsministern men när programmet har hållit på i dryga 17 minuter säger docent Soo Aleman vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge något väldigt viktigt: Att den i riskgruppen som har vaccinerats innebär inte att den personen kan börja träffa barn, barnbarn och andra människor som innan pandemin dök upp.

Vi vet redan nu att vaccinet inte kommer att innebära ett 100%-igt skydd och vi vet inte ens om vaccinet kommer att skydda mot svår Covid-19-sjukdom

Att vaccinationen skulle innebära ”att nu vänder det”, ungefär som vid vintersolståndet, är således att hoppas för mycket. Men sämre kommer det knappast att bli och jag själv kommer inte att tveka en sekund att ta sprutan. Och de adjuvanser som fick så förödande konsekvenser vad gällde svininfluensavaccinationen lär inte ingå i pandemisprutan.