Om vikten av sköna hem

Ordet hem ingick i många sammansättningar kring sekelskiftet (1900): hemland, hembygd, hemslöjd, heminredning, hemkänsla.

Hem förknippas i litteraturen med det kvinnliga könet. Kring sekelskiftet (1900) ansågs det vara den kvinna som misslyckades med att skapa en hemkänsla som föranledde mannen till att uppsöka krogar och ölschapp…

Bloggaren har kommit till sidan 976 av 1334 (smartphonesidor) under sitt läsande av Ambjörnssons bok om Ellen Key när han presenteras denna helgalna uppfattning.

Men det var inte Key som stod för moraliserandet. Hon var väl medveten om barnarbete, utarbetade mödrar, supande makar och kaotiska hemförhållanden.

Ellen Key var dock övertygad om att miljön kan forma karaktären hos människor. ”Det är till skada för närfer, som ögon, att mötas af det fula, röriga och meningslösa!”

”Man har vetenskapligt utrönt betydelsen av lugna, varma färger; dessa stegrar de friskas lifsenergi och verkar stillande på de närfsjuka”.

Ungefär så här mysigt är det hemma hos oss när vi sitter och väntar på nästa avsnitt av Kurt Olssons julkalender. Foto Wikipedia: