Ett viktigt referensvärde

https://www.svd.se/myter-om-feber-kan-forsena-vard

”Du kan vara sjukare än vad du tror. I alla fall om du förlitar dig på febertermometern. Att en frisk människa har en kroppstemperatur på 37 grader är en seglivad myt.”25% av befolkningen har faktiskt en normaltemp på 36 grader, eller där under.

Nu skall vi istället mäta difftemp – har du en grad mer än vad du brukar ha och känner dig sjuk kan det vara feber. Att samtidigt ha sjukdomskänsla är viktigt efter som du kan ha högre temperatur av andra anledningar, som efter träning.

För att få fram sin normaltemp kan man mäta temperaturen i örat (nära hypotalamus som sköter regleringen av kroppstemperaturen) och det tre morgnar i rad. Det högsta värdet blir då referensvärdet inför framtiden och har man sedan en grad över det värdet kan det handla om feber.

Föreställningen om att 37 grader är normalt och att 38 är feber är stammar från mätningar den tyske läkaren Carl August Wunderlich gjorde på 1800-talet.

För vissa individer kan frågan om rätt kroppstemperatur handla om liv eller död. Om man inte utgår från det individuella värdet (referensvärdet) finns det risk för att man missar feber som kan vara tecken på en allvarlig infektion.

Sköra äldre kan ha 35 grader som normaltemp. De kan dö i t.ex. lunginflammation eller urosepsis när de har kommit upp i 37 grader.

Det mäts alldeles på tok för mycket inom sjukvård och äldrevård. Men ofta missar man det viktigaste – dvs referensvärdet avseende kroppstemperaturen. Ligger sedan temperaturen vid skarpt läge en grad högre kan det vara fara å färde.