Den lilla flocken var immun mot andras åsikter och den järnhårda smittskyddslinjen blev plötsligt riktigt mesig

https://www.svd.se/omvarldens-chock-sverige-svangde-180-grader

Baldwin har forskat om hur västvärlden har reagerat på kolera, smittkoppor och aids. Det blev en svindlande upplevelse när det stod klart hur Sverige tänkte möta den första vågen.

Sverige har varit ett av de absolut hårdaste länderna i världen när det har handlat om att trycka ner smittsamma sjukdomar. Men när coronaviruset dök upp var det plötsligt tvärtom. När de flesta andra västländer valde lockdown valde Sverige milda restriktioner, som i hög grad byggde på frivillighet. 

När det gäller att trycka ner smittsamma sjukdomar har Sverige alltid använt hela rustningen. Allt från att tvinga folk att stanna hemma, att stänga utländska besökare ute, att desinficera eller att röka ut smittan. Det spelade ingen roll om det var kolera, smittkoppor eller aids – svenskarna hörde alltid till de strängaste.

Det fanns bara några få ställen på jorden där offren för aids faktiskt isolerades, och stängdes in med tvång. Det var Bayern, några amerikanska stater, Kuba, Nordkorea och Sverige, säger Baldwin.

Men när coronapandemin bröt ut kastade svenskarna bort allt vad de hade lärt sig av historien, och valde en helt ny riktning, säger Peter Baldwin.

Baldwin är övertygad om att Sverige gjorde fel. Jämför vi med våra nordiska grannar har Sverige misslyckats grovt. 

Baldwins förklaring till Sveriges underliga vägval:

Det skedde en ”expertkapning” där en liten grupp människor fick ta över en avgörande del av makten. Människor med samma utbildning, samma bakgrund och samma synsätt – som styrdes av en flockmentalitet.

%d bloggare gillar detta: