Kaffeologi – en uppiggande läsning

I dagens Understreckare recenseras Bertil Fredholms bok Kaffeologi

https://www.svd.se/uppiggande-lasning-om-koffeinets-inverkan

Den på sin tid så omåttligt populäre hälsopredikanten Are Waerland (som egentligen hette Paul Fager och kom från Finland) påtalade att en god av­föring är den bästa huvudkudden. Sjukdomar finns inte, menade han, bara felaktiga mat­vanor. Kött var bannlyst, liksom fisk, ägg, alkohol, salt, kryddor, ­socker och kaffe. Kvar på tallriken fanns typ rå lök, torkade nässlor och kruskakli.

I Waerlands kosmologi betonades vikten av råkost och kroppsövningar, men också mycket annat som låg i tiden, som vurmen för vikingatidens förment friska tag. Och ”folkrötan” skulle bekämpas. Men troligen var han inte nazist, det bara lät så.

I Waerlands böcker angreps allt från fylleri till bolsjeviker.

Han var tidigt ute med att uppmärksamma rökningens nackdelar och den fiberrika kostens fördelar, men läkarvetenskapen tog honom inte på allvar, vilket inte är särskilt svårt att förstå mot bakgrund av hans tal om att alla som blir sjuka får skylla sig själva. 

Bertil Fredholm tar sig tid att sakligt bemöta allt vad Waerland skrev om kaffe. Fredholm betar i tur och ordning av alla larm kopplade till kaffe. Ångest, magsår, leverskador, diabetes, hjärtinfarkt, epilepsi, cancer, njursjukdom, gikt, impotens och så vidare. Nästan allt elände i världen har kopplats ihop med kaffedrickande.

Är kaffet ofarligt? Ja, det verkar faktiskt så. Rekommendationen att gravida bör hålla igen kvarstår, men för övrigt har bilden ljusnat. När det gäller vissa cancer­former, Parkinsons sjukdom, diabetes, ­demens, självmord, hjärtkärlsjukdomar och njursten tyder forskningen snarast på att ­koffeinet bidrar till minskade risker.

Vad gäller kaffets inverkan på potensen och spermieproduktionen så finns det minst sagt motstridiga bud. Bland annat finns det en berättelse om att profeten Muham­med, som var ut­mattad, fick besök av ärkeängeln Gabriel som hade godheten att medföra nykokt kaffe från himlen. Profeten blev så uppiggad att han kunde kasta fyrtio män ur sadeln och göra lika många kvinnor ”lyckliga”. 

Vilken tur att vi kristna har Jesus med oss på kyrkkaffet och inte denne slagskämpe och kvinnokarl!!

Men indignerade kvinnor i London påstod att kaffet gjorde gubbarna deras lika sterila som öknar, ett påstående som Are Waerland inte oväntat hakade på.

Bertil Fredholm har undersökt detta noga och det finns inte mycket som talar för att manlig fertilitet skulle påverkas av kaffedrickande. De reproduktiva systemen är stryktåliga doningar. Såar av kaffe, eller för den delen frukostbufféer baserade på rå lök, lär inte vara det som i första hand påverkar om det blir några barn gjorda.

2 reaktioner till “Kaffeologi – en uppiggande läsning”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: