Tacka vet jag ägg

I dagens SvD skriver näringsfysiolog Linda Bakkman om vilket fantastiskt livsmedel ägg är.

https://www.svd.se/ny-analys-av-d-vitamin-agg-utklassar-mjolk

Proppfulla med vitaminer, mineraler och protein och etta på listan över näring per energiinnehåll. Egentligen är det bara två näringsämnen som saknas i ägg.

Ägg är näringsrika, mättande och enkla att tillaga och variera. Hela ägget, både äggulan och äggvitan, är rikt på protein. Totalt ger ett ägg runt sju gram fullvärdigt protein med alla aminosyror som behövs i en bra balans. Just proteininnehållet gör ägget till ett lämpligt mellanmål.


Ägg är även rika på vitaminer och mineraler som vitamin A, D, E, B12, riboflavin, folat, järn, jod och selen och antioxidanter som lutein. De enda näringsämnen som egentligen saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Det placerar ägget i topp bland proteinrika livsmedel.


Nya analysmetoder beträffande D-vitamin visar också att ägget innehåller mer än dubbelt så mycket D-vitamin än vad som tidigare angivits. Analyser visar att ägg, med god marginal, har lägst klimatavtryck, i jämförelse med andra animaliska livsmedel som nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling och lax. Anledningen är framförallt att hönor är effektiva på att omvandla foder till ägg. För att producera ett kilo ägg går det bara åt två–tre kilo foder.

Men hur är det med kolsterolinnehållet då? Äggulan innehåller kolesterol. Det tycks emellertid snarare som att det är andra livsstilsfaktorer än kolesterolinnehållet i maten som påverkar våra nivåer av det onda kolesterolet i blodet, de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.