Nämenallvalittalat

Fråjan e la i vanli årning va sôm e vässt – sexualdrefta elle kôntinentaldrefta.

Så står det att läsa i Peter Törnqvists säregna roman ”Kioskvridning 140 grader”. Boken är fylld av egenuppfunna ord, språklekar, humor, glödande poesi och mästerliga naturskildringar.

Kristendomen råder i Westra Härad och skrämmer vettet ur en och annan unge med sin helveteslära.

Vid ett ”stôllamöte” i Lummaskede församlingshem talar en ditrest göteborgare om uppståndelsebenet, det ben i kroppen som skall utgöra grunden för den nya kroppen på Yttersta dagen. Benet kallas luz eller semen resurrectionis, uppståndelsefröet. Det lär ska sitta i ryggraden. Eller så ligger benet mellan kotorna, eller i korsbenet, eller om det är i själva stjärtbenet. Här krämtar prosten nervöst och byter rövhalva i stolen.

Den enda uppståndelse ja tror på ä levanet på kreatursbacken i Lummaske maarken, var en av kommentarerna efter stôllamötet.

Förmodligen blir de som läser dessa rader ur denna burleska skildring avskräckta – men för mig är boken en ren njutning!! Men därav skall ingen gå och inbilla sig att jag tillhör ateisternas dystra skara.

Undrar om inte kôntinentaldrefta är värst ändå: http://www.islandsbloggen.com/2021/04/fyra-nya-kratrar-i-vulkanutbrottet-i.html

Den som inte är så särskilt bevandrad i de dialekter som talas i trakterna kring Nässjö – rubriken lyder: Nej men allvarligt talat.

%d bloggare gillar detta: