DN om terrororganisationen Hamas

Hamasrörelsen styr Gaza med järnhand, de skickar skurar med dödliga raketer över Israel och skyr alla kompromisser.

DN hjälper oss med kunskap om Hamasrörelsen:

https://www.dn.se/varlden/fyra-fragor-om-hamasrorelsen-i-gaza/

Hamas har sina rötter i den palestinska grenen av Muslimska brödraskapet och bildades på 1980-talet som en oppositionsrörelse mot Palestinska befrielseorganisationen (PLO), den palestinska rörelse som leddes av Yassir Arafat och som stod bakom fredsavtalet med Israel från 1993.

Till skillnad från PLO erkände inte Hamas Israels rätt att existera, utan de fortsatte terrorattackerna mot israeliskt territorium.

År 2006 ställde Hamas upp i det palestinska valet, och säkrade 74 av de 132 platserna i Gazas parlament. Fatahpartiet, som dominerat i PLO, jagades ut ur Gaza året därpå. Sedan dess styrs Gaza enväldigt av Hamas.

När Hamas tog makten i Gaza 2007 svarade Israel med att stänga gränspassagerna. Isoleringen och den haltande ekonomin har skapat en desperation som medför att den extremism och oförsonlighet som Hamas står för fått fler anhängare. Kritiska röster mot Hamas skräms till tystnad.

En majoritet av länderna i västvärlden, inklusive USA och EU, stämplar Hamas som en terrororganisation. Den stora bidragsgivaren till Hamas är Qatar. Turkiet har också stött Hamas, liksom Iran.

Palestinierna har ju ingen armé, utan vapnen finns hos olika miliser, varav Hamas militära gren, Qassembrigaderna, är den starkaste. 

Hamas använder sig av missiler och raketer för att slå mot mål inne i Israel. En mindre islamistisk väpnad grupp i Gaza, Islamiska jihad, har också tillgång till raketer. 

Även primitiva vapen som drakar och ballonger skickas upp från Gaza. Farkosterna är apterade med brinnande material. Avsikten är att antända odlingsfält och skogar i Israel.

Mer om Hamas: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hamas

%d bloggare gillar detta: