Icke alla utbrott följs av ruelse. Islänningarna rent av jublar när berget sprutar lava.

Människors utbrott leder inte sällan till efterföljande ruelse (även i de fall då utbrottet hade sin grund i att någon ”sprungit med skit”).

Men vulkanutbrottet på Island har lett till både entusiasm och stolthet bland islänningarna. Intresset är enormt och stämningen på topp hos alla de som söker sig till Geldingadalir.

Artikel i DN: https://www.dn.se/varlden/vulkanutbrottet-som-ger-island-nytt-sjalvfortroende/

Utbrottet i Laki 1783 ledde till missväxt och hungersnöd i stora delar av Europa och Nordamerika när askan från vulkanen skärmade av solljuset i mer än ett år.

Och klockan tickar för Katla vars utbrott inte sällan är våldsamma. Ännu värre är det med Hekla ,den mest ikoniska av landets vulkaner som under Medeltiden fick öknamnet ”Helvetets port”.

Men Ingibjörg som är läkare och arbetar med psykisk ohälsa i samband med coronapandemin ser det pågående vulkanutbrottet som en välsignelse för ett hårt prövat land.

Hon tror att hela nationen kommer samman på grund av detta. Utbrottet är relativt ofarligt och lätt att ta sig till.

”När vi kommer hit och ser skönheten i vulkanen, då påminner det om att vi har kommit igenom pandemin. Vi känner oss säkra igen.”

Min kommentar: Både Laki-utbrottet och pandemin påminner oss om hur viktigt det är med beredskapslager. Det kan t.ex. handla om livsmedel (varför revs så många silobyggnader och varför byggs det inga nya?), läkemedel och sjukvårdsutrustning.

Vad väntar våra riksdagspolitiker på? Sänkt skatt och mer pengar i plånboken – men vem vill vara utan mat den dag Helvetets portar öppnas?

%d bloggare gillar detta: