Blinda kan bli seende med hjälp av ögats ganglieceller

Forskare har funnit en metod där de lycktas ge en man från Frankrike tillbaka delar av synen – efter att han i 40 år haft en diagnosticerad ärftlig obotlig näthinnesjukdom.

Metoden går ut på att en fungerande gen från algprotein injiceras i ögat, så kallad optogenetik, detta samtidigt som ögat utsätts för ljusstimulering. 

Det är ett genombrott att man nu har en möjlig behandling för en väldigt stor del av patienterna med ärftlig synskada. Det här är den första metoden som i teorin kan appliceras på nästan alla med ärftlig blindhet.

I friska ögon är det tappar och stavar som reagerar på ljus, men mannen i Frankrike hade i stort inga sådana celler kvar. Istället lyckades forskarna få ögats ganglieceller att reagera på ljus. De lyckades alltså koppla sig förbi hela maskineriet som normalt sett inträffar i ögat, för att i stället direktkoppla en elektrisk puls mellan gangliecellerna och synnerven.

Nästa steg är att testa det här på många fler patienter. Bara i Sverige finns det runt 3 000-4 000 personer med ärftlig blindhet.

Här finns artikeln att tillgå i sin helhet:

https://www.svd.se/ny-metod-ger-hopp-att-kunna-fa-synen-tillbaka