Om det meningslösa jagandet efter vind

Texten (se länk) är ett utdrag ur David Jonstads bok ”Meningen med landet: min väg till ett jordat liv”, som ges ut till hösten. Under sommaren publicerar SvD flera avsnitt ur boken, som vart och ett kan läsas fristående. 

https://www.svd.se/fornojsamheten-grundlaggande-for-ett-gott-liv

Strävan efter mer kommer per automatik.
Vad blir nästa steg? Först villa, Volvo, vovve – men sedan ännu en bil, plus mopedbil, motorcykel, pool, stort soldäck, sommarstuga, husvagn, husbil, båt, jetski osv…

Jonstad nämner en kung i Jerusalem som ser tillbaka på sitt liv och det han har uppnått (ur Gamla Testamentet):

”Jag grep mig an med stora företag: jag byggde hus åt mig och planterade vingårdar. Jag anlade trädgårdar och parker med fruktträd av alla slag. Jag byggde dammar för att bevattna en skog av grönskande träd. Jag skaffade mig slavar och slavinnor, och nya slavar föddes i mitt hus. Mina hjordar av oxar och får blev större än vad någon haft före mig i Jerusalem. Jag hopade silver och guld, rika skatter från kungar och provinser.”

Uppräkningen fortsätter men till slut kommer poängen: ”så vände jag blicken mot allt jag hade utfört, mot all den möda jag haft. Och allt var tomhet, ett jagande efter vind. Det fanns ingen vinst under solen.”

%d bloggare gillar detta: