Gamle-Simon 137 år

Idag är det morfars födelsedag. Han föddes på gården Moledet i Velinga socken 1884, samma år som vatten och brödstraffet avskaffades i vårt land. Myndighetsåldern för kvinnor sänktes från 25 till 21 (samma som för män). Men gifte sig kvinnorna blev de åter omyndiga.
Så illa var det ända fram till 1921.

Det måste stå fel på fotot. Det var 1969 som Simon firade sin 85-årsdag. Vad han tyckte om alla blomsterkvastar kan man fundera på (och florister tycks det ha varit ont om), men innehållet i den där Twistlådan på bordet lär inte ha överlevt blommorna.

Att vi säger Gamle-Simon ibland beror på att han har ett barnbarnsbarnbarn som också heter Simon. Han föddes 2006 på Helsingborgs Lasarett.

Gamle-Simons farmors mormor Sophia Elisabätt Söderberg föddes i Stockholm 1776. Men hennes föräldrar kom att dö tidigt. Eftersom familjen hade brukat övernatta på Gimmene gård i Vättak under faderns affärsresor mellan Stockholm och Skåne kom Elisabätt att tas om hand av ägarna till gården.

https://www.gimmene.se/2012/05/01/historien-i-digital-form!-38318559

Under en period runt 1810 vistades ryttmästarparet de Dellvig på Fogdarp i Bosjökloster varvid Elisabätt medföljde i egenskap av jungfru. 2006 kom vår ”Lille” Simon att döpas just på Bosjökloster!

Och här finns de på Gimmene gård några år senare. Obs den ”välborne” (blåblodige) ryttmästaren:

1849 kom Gimmene gård i familjen Berglunds ägo. 1859 föddes den Berglund som kom att grunda nuvarande Centern: https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Berglund

%d bloggare gillar detta: