Överskrid aldrig Karmanlinjen

Det har blivit populärt bland världens superrika att dra till rymden. Men rymdfärder kräver mängder av miljöfarligt bränsle. Klimatvänlig kommer rymdfarten aldrig att kunna bli.

I takt med att fler av jordytans rikaste får råd att sväva i tyngdlöshet en stund, kommer utsläppen och påverkan på atmosfären från nöjesrymdfarten att stiga till riskabel nivå. En redan hårt prövad planet får betala priset för de rikas lekar.

Det är förstås inget nytt. Privatpersoners upprepade lustresor från västvärlden till platser som Thailand och Dubai är uttryck för en liknande prioritering av köpbara upplevelser på planetens bekostnad.

Karmanlinjen är en tänkt gräns ungefär tio mil över havet där atmosfären anses ta slut och rymden börjar.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karmanlinjen

Det man kanske kan hoppas på är att åsynen av jorden från rymden förändrar människor. ”The overview effect” brukar det kallas, när astronauter och kosmonauter påtagligt drabbas av insikten om hur liten och skör jorden är, hur tunn och ömtålig atmosfären är, hur utlämnade vi är.

Men bloggaren behöver ingen sådan rymderfarenhet för att inse Jordens sårbarhet. Hans Karmanlinje är inte 100.000 meter – utan noll. Där går gränsen för vad samvetet tillåter.

Under strecket har mer att säga om miljövidrig rymdturism

https://www.svd.se/i-rymden-kan-ingen-hora-dig-strunta-i-planeten

%d bloggare gillar detta: