Skit i skitmaten. Och ut och rör på påkarna!

Om du vill hålla minnet i trim och ha kvar förmågan att lära nytt – då måste hjärnans stativ skötas enligt hjärnforskaren Martin Ingvar.

Artikel i dagens DN:

https://www.dn.se/insidan/hjarnforskaren-gar-att-lara-nytt-hela-livet/

Hur kan hjärnan hållas i trim? Det finns två faktorer som är avgörande om du vill påskynda nedförsbacken: amerikansk typ av skitmat och att man inte rör sig tillräckligt. Förutom rökning då, men det är väl nästan ingen som röker nu för tiden? Det finns ingen anledning att göra det.

En halvtimmes promenad om dagen och två timmars hårt träningspass i veckan håller många välfärdssjukdomar borta, inklusive demens, säger Martin Ingvar.

Sköter man hjärnans stativ sköter man hjärnans kärl. Då sköter man också immunsystemet och inflammationssystemet så att hjärnans reparationsmekanismer hålls levande och friska. Data är väldigt tydliga.

Att redan vid tidig ålder börja promenera en halvtimme om dagen är förmodligen det viktigaste man kan göra för att hålla hjärnan i schack. Det finns all anledning att sköta hjärnan, säger Martin Ingvar.

Och sitt för allt i världen inte still. En hög grad av stillasittande är associerat med högre dödlighet av alla typer, högre grad av hjärt- kärlssjukdomar, högre förekomst av hjärt- kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.

%d bloggare gillar detta: