Trumps volatila psyke kunde ha lett till att Kina angrep USA med kärnvapen, i förebyggande syfte

Hämtar ur artikel av Jenny Nordberg i söndagens SvD:

https://www.svd.se/man-med-galna-ideer-utmanar-demokratin/i/senaste

Före valet 2020 bedömde Mark A. Milley, USA’s försvarschef, att Trumps mentala hälsa hade försämrats så till den grad att att han plötsligt skulle kunna få för sig att attackera Kina.

Det trodde faktiskt Kina också, enligt amerikanska underrättelserapporter. Trump uttalade hot och uppförde sig så obalanserat att Milley till slut blev rädd att Kina skulle anfalla först, i förebyggande syfte.

Då ringde han upp sin kinesiska motsvarighet och sa: ”Vi kommer inte att anfalla. Och om vi gör det ringer jag dig så du slipper bli överraskad.”

USA:s högste militär ringde alltså det kinesiska kommunistpartiets högste befälhavare och utlovade förvarning, med hänvisning till att den egna presidenten inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Runt den 6 januari blev läget än mer akut när även den Trump-tillsatta CIA-chefen bedömde att ett amerikanskt kuppförsök från extremhögen var på gång. Försvarschefen kallade då till sig andra höga befälhavare och underströk att om presidenten gav order om en kärnvapenattack så skulle alla höra av sig direkt till Milley först.

%d bloggare gillar detta: