Försiffringen

Samhället har ”försiffrats” – och det ständiga mätandet kan få ödesdigra konse­kvenser. 

Mer om ämnet på IDAG-sidan i SvD:

https://www.svd.se/forsiffringen-gor-oss-till-revisorer-i-vara-egna-liv

Några citat ur artikeln:

Med den nya boken ”Sifferdjur – hur siffror styr våra liv” (Volante, 2021) vill Michael Dahlen och medförfattaren Helge Thorbjørnsen, professor i marknadsföring vid Norges Handelshøyskole, att läsarna ska få upp ögonen för hur siffror smugit sig in i våra liv – och de negativa effekter det ger när siffrorna tar över.

I vardagen går det att omsätta i stort sett alla aktiviteter till siffror med hjälp av smartphones och appar. Det räknas steg och kalorier, pulsen mäts, folk jagar likes i sociala medier och som konsument går det att betygsätta allt från filmer, böcker och restauranger till taxichaufförer och kundtjänstpersonal.

Fenomenet att i stället för att känna efter söka svaret på hur vi mår i siffror som visar fysisk aktivitet eller hur länge du sovit kallas i boken för självkvantifiering. Men vem sover egentligen bättre av att få veta att hen sover för lite?

Micael Dahlen tycker att det är oroväckande när mätandet sker på bekostnad av njutningen. Då kan motivationen förskjutas till en jakt på siffror, kvälls­promenaderna och romanerna förvandlas till arbets­uppgifter.

https://www.bokus.com/bok/9789179651541/sifferdjur/

%d bloggare gillar detta: