Bullerbybarnen har stenkoll på sophanteringen

Treårige Isak vet precis hur sopor skall sorteras. Han har nämligen fått en professionell genomgång av detta på sin förskola.

Vid vårt besök i Skåne i helgen ägnade *vi fyra dagar åt att köra sopor. *(dvs Isak och farfar). Minst tre sopbilar gick i skytteltrafik inne på hans rum. Till och med ett Brio-tåg deltog i transporterna, sopor som mestadels utgjordes av Lego-bitar.

I samband med nya rutiner för renhållningen och att att matavfall skall börja tas om hand i vårt bostadsområde i Lidköping är det några saker som sopgubbarna i Göinge vill trycka på:

Plast får aldrig läggas i matavfallspåsen!

Släng aldrig hela plastpåsen med plastförpackningar i kärlet för plast. Annars är det stor risk att den plasten går till förbränning. Påsen måste tömmas på sitt innehåll för att den avancerade apparaturen som används skall kunna identifiera typen av plast.

Är du osäker på om en förpackning skall sorteras som plast eller metall – skrynkla den i handen! Är det så att den fjädrar tillbaka rör det sig om plast. Gör den inte det skall den sorteras som metall. Exempelvis hör blisterförpackningar för läkemedel hemma i plastkärlet

Släng aldrig aluminiumformar och aluminiumfolie i restavfall. Att utvinna aluminium kräver enorma mängder energi. Varje gram måste återvinnas.

Kuvert hör alltid hemma i restavfallet.

%d bloggare gillar detta: