Kvacksalvare kommer av tyskans quackeln = prata strunt

Under strecket i söndagens SvD: https://www.svd.se/man-ma-akta-sig-for-qvacksalfvare-och-skojare

Hämtat ur denna:

”Redan i slutet av 1600-talet höjdes ett varningens finger ”Man må akta sig för qvacksalfvare och skojare, som utgifva sig kunna bota alla sjukdomar, och dertill vanligen bruka de skadligaste saker.” Ordet kvacksalvare har troligen sitt ursprung i tyskan quackeln som betyder att prata strunt. Den svenska kvacksalverilagen från 1960 har ersatts av patientsäkerhetslagen som gör tydligt att endast hälso- och sjukvårdspersonal yrkesmässigt får undersöka och behandla sjukdom. För vår säkerhet är det viktigt att fastställa vem som får ställa diagnoser och förskriva läkemedel.”

Ett exempel: I slutet av 90-talet dök ordet detox upp, dvs avgiftning. En sökning på internet ger 100 miljoner träffar på ordet, men en närmare granskning visar att de flesta handlar om kostsamma kostråd med försäljningsargument som att ”vissa livsmedel orsakar slaggprodukter i kroppen” och att ”du kan få den sköna känslan av att ha gjort en ordentlig utrensning i kroppen.” Ingenstans går det att läsa vilka ”slaggprodukter” det är frågan om och det finns heller inga vetenskapliga belägg för att kroppen skulle behöva ”rensas”. Om det verkligen skulle vara frågan om förgiftning krävs läkarvård.

Peter Olausson, tidigare ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning, tar i den nyligen utgivna ”Kvacksalveri” (Ordalaget Bokförlag) ett helhetsgrepp på alternativmedicinska behandlingar från akupunktur och ayurveda till zonterapi och öronljus. Det är en spretig lista där välkända behandlingar som homeopati samsas med historiska terapier med pulvriserad mumie och skandaler som Macchiarini-affären.

%d bloggare gillar detta: