Vi måste bli kilowattjägare – hela bunten!!

”Debatten om effektbrist i det svenska elsystemet missar ett viktigt grundproblem. Låga elpriser har sedan lång tid tillbaka fått både hushåll och industrin att slösa med elen. Det anser Louise Ödlund, professor i energisystem. Hon blir frustrerad över att diskussionen är så otroligt fokuserad på nya kraftverk, i stället för att man tittar seriöst på hela systemet och börjar med att täta de delar som läcker som ett såll.”

Länk till artikeln i DN:

https://www.dn.se/vetenskap/professor-stort-sloseri-med-el-i-sverige/

Vi har vant oss vid att ha billig el, och därför har vi byggt in oss i ett system där man inte behöver bry sig särskilt mycket om hur elen används.

Nere på kontinenten släcker man till exempel i industrier när man går på kaffepaus, men här i Sverige släcker vi inte ens när vi går på semester, om man ska dra det lite till sin spets.

En lätt åtgärd är att börja med den elanvändning som inte gör någon egentlig nytta i dag, och som de flesta inte ens känner till.

Man brukar säga att i hemmet är ungefär 30 procent ren tomgång, el som används fast man inte behöver använda den. Det kan vara belysning som slår igång, laddare och standbyfunktioner. Det ser vi även i industrier. Att se över den elen kostar ju absolut ingenting.

Inom industrin är bland annat ventilation, belysning och tryckluft tre energitjuvar där det finns möjlighet att göra stora besparingar. Sedan handlar det om att byta till processer med högre verkningsgrad – och att överlag ändra synen på hur elen används.

Bloggaren läste om en tokig en som hade hela huset och hela tomten belamrad med julbelysning . Denne inbillade sig att han skulle kunna få mängdrabatt av elbolaget – vilket han gudskelov inte fick.

Istället borde det vara så att ju mer el man gör av med, desto högre blir priset per kWh – ungefär som med en progressiv skatteskala. Det borde dämpa kilowattslöseriet, och det rejält!

%d bloggare gillar detta: