Don’t look up

Psykologerna kallar det ”kognitiv dissonans” och det är det värsta vi människor vet. Tillståndet inträder när vi inte får ihop vår moral med vårt beteende, till exempel om vi säger att vi bryr oss om planetens överlevnad men ändå fortsätter att flyga och fara, äta kilovis med kött och konsumera en massa meningslös bråte.

Rika människor i väst har fastnat i ”exceptionalism”. Det är ett specifikt psykologiskt tillstånd i senkapitalismen där vi intalar oss att vi har rätt att vara rika och ha det bra oavsett vad det kostar.

Den stora kometen (eller är det klimatkatastrofen) kommer rusande mot Jorden. Men den annalkande och oundvikliga katastrofen engagerar inte. Presidenten tänker hellre på mellanvalet om två veckor än på stjärnsmällen om 25 veckor.

Och i sociala medier är det nästan ingen som orkar dela nyheten om Jordens snara undergång. Det meningslösa dravlet skymmer utsikten.

Till artikeln i Aftonbladet:

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/MLpAgE/hollywood-visar-oss-var-slappa-klimatattityd

%d bloggare gillar detta: