Den ärbare Anders – dvs morfar Simons morfars morfars morfars farfar

Anders och hans fru Märta är så långt bakåt i tiden jag hittills lyckats komma i min släktforskning. De var min morfar Simons morfars morfars morfars farfar och farmor.

Hämtat från Darelier-släktens Facebook-sida:

https://m.facebook.com/darelier/

Darelier-släkten är en släktförening som startade 2011, och som släktforskar i första hand med utgångspunkten från den första Darelius ca år 1600 från Daretorp i Västergötland. Daretorp är idag en kyrkby strax utanför Tidaholm tätort. På 1500-1600-talet var dock Daretorp ett stort pastorat och med stor betydelse i området för Visingsborgs grevskap.

Den förste Darelius var Anders Nilsson (1595-1657). Han föddes på Grimmestorps herrgård. Denne tog tjänst som kronorättare (benämndes även junker) hos greve Brahe för Visingsborg grevskapsjordbruk och tog senare hand om grevens gästgiveri och rustställe vid Torkelsryd (Hjo). Han gavs namnet Darelius för att visa att han var ärbar som grevens man och lärde.

Darelius betyder ”den ärbare från Daretorp” (lite enkelt översatt på latin). När så Anders Nilsson Darelius med sin fru Märta fick sina barn, ärvde dessa namnet Darelius. Anders äldsta son, Nicolaus Darelius, (1629-1684) valde kyrkans bana, och blev präst. Efter att han utbildats på Åbo universitet under grevens beskydd, kom han tillbaka till Skaraborg. Han inledde sin prästbana med att verka drygt 8 år som komminister, i bl.a. Götene. När så Nicolaus blev kyrkoherde i Daretorps pastorat och Härja kyrka, gavs han 1657 namnet ”Darelli” av biskopen.

Nicolaus yngre bror Johan (1632-1694) blev häradshövding, lagman och borgmästare i Bogesund (idag Ulricehamn). Johans sonson, också han med namnet Johan, blev överläkare och var med och startade Serafimersjukhuset i Stockholm. 1770 adlades denne av kungen.

Vägen från bloggare Bengt i Stenhammar till junker Anders ”på Klippan”:

%d bloggare gillar detta: