Similia similibus curantur

Lika botar lika.

Läsandet av Peter Olaussons bok Kvacksalveri fortsätter. Jag har just fått en dos signaturlära. Denna går i princip ut på att Gud gav oss ledtrådar, dvs efterlämnade sin signatur när han skapade världen. Om en växt eller växtdel genom sin form, färg, smak eller annat kunde associeras till en kroppsdel eller en sjukdom så var det en sådan ledtråd. Här kan ni hitta bot!!

Blåsippans blad påminner om en lever. Alltså skulle sådana blad kunna vara bra mot leversjukdomar. De fläckiga bladen på lungört påminner om sjuka lungor. Alltså läkes lungsjukdomar med hjälp av sådana örter. Att piprankan ser ut som en livmoder och därför användes vid barnafödslar innebar risker. Örten är nämligen både rejält giftig och cancerframkallande.

Vad den gamle mannen får för injektion av dessa sjuksköterskestudenter är okänt. Förhoppningsvis handlade det om evidensbaserad läkekonst och inte om kvacksalveri:

https://digitaltmuseum.se/021017408699/sjukskoterskeskolan-i-sundsvall-tva-elever-forbereder-medicin-till-patienterna

%d bloggare gillar detta: