För mycket vitaminer kan innebära livsfara för den stackars (miss)brukaren

Multivitamin-intag är vanligt förekommande. Men man bör beakta att de som ägnar sig åt sådant löper stor risk att förkorta sin livslängd.

Forskning & Framsteg har fördjupat sig i ämnet: https://fof.se/tidning/2008/6/artikel/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarliga

”Ett danskt forskarlag hade gått igenom 67 olika vetenskapliga studier som sammanlagt omfattade drygt 230 000 personer. Med hjälp av olika statistiska beräkningar gick det att slå fast att kosttillskott inte ökar livslängden. Tvärtom visade sig tillförsel av extra A-vitamin, beta-karoten och E-vitamin öka risken att dö. Värst var A-vitamin som ökade den risken med hela 16 procent. För C-vitamin gick det inte att se vare sig positiva eller negativa effekter, och samma sak gällde spårämnet selen.”

Friska människor använder dessa antioxidanter för att leva längre, men de visar sig ha motsatt verkan, säger Christian Gluud, överläkare och professor vid Copenhagen Trial Unit vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

I Kvacksalveriboken nämns vitamin B12. B12 är livsviktigt för bl.a. myelinsyntesen och för bildandet av erytrocyter. (Min farfars mor, född på Kållandsö, avled av perniciös anemi 1897).
Men hur mycket kobalamin(B12) behöver man få i sig? Det räcker faktiskt med viten av ett enda riskorn och det riskornet täcker behovet i 40 år!

För mycket D-vitamin kan leda till arterioscleros, njursvikt och lungskador.

Ur Expressen 2015:

EXPERTERNAS RÅD OM VITAEPRO OCH ANDRA KOSTTILLSKOTT

Zofia Kurowska statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för kosttillskott och Leif Dahlberg, ortopediprofessor vid Lunds universitet, ger sina bästa råd.
* Låt bli! De allra flesta svenskar behöver inte ta några kosttillskott alls utan får i sig det de behöver genom en normal allsidig kost. Undantag är barn under två år, kvinnor som planerar en graviditet, äldre, veganer och gluten- och laktosintoleranta. Fråga din läkare om du är osäker.
* Överdosera inte. Följ rekommenderad dagsdos. Kosttillskott i höga doser kan vara farligt. Höga doser ska endast tas som en del av medicinsk behandling och i samråd med läkare.
* Känner du dig onormalt trött eller har långvarig smärta kontakta vården. Det samma gäller om du misstänker att du har brist på något näringsämne. Där kan du få diagnos, och man kan ex ta tester för att kontrollera din näringsstatus.
* Undvik att blanda många olika tillskott med olika substanser i. Då är risken hög för att du förlorar kontroll över vad du får i dig och att du överdoserar.
* Se upp om du är äldre, sjuk eller tar andra mediciner. De biverkningsfall som kommit in om Vitaepro handlar i de flesta fall om äldre med sjukdomar, som reumatism, och som också tar andra läkemedel.
* Berätta för din läkare om du tar tillskott och vilka i så fall. Många tillskott kan krocka med läkemedel.
* Var extra försiktig om du är lite till åren. Lever- och njurfunktion försämras med åldern, och många kosttillskott innebär en extra belastning på lever och njurar. Det gäller även Vitaepro där försämrad leverfunktion är inrapporterad biverkan.
* Misstänker du att du fått biverkningar av ett tillskottsluta ta det och kontakta läkare. Anmäl också biverkan till Livsmedelsverket.

%d bloggare gillar detta: