Bloggaren möter spökpartikeln – under en blytung cykeltur

Under morgonens trampande på motionscykeln fick bloggaren lära sig något nytt (hans iPad hängde på styret och via SVT Play sändes Vetenskapens värld):

Neutriner kallas en sorts partiklar som färdas rakt genom våra kroppar, med nära ljusets hastighet. De är oerhört svårfångade, trots att de är kolossalt många. Att försöka stoppa dem är inte lätt. Om man tänker sig en vägg av bly som är lika tjock som ett ljusår ( i antal kilometer bly 300.000 X 60 X 60 X 24 X 365) kan man blott stoppa hälften av dem.

Det fins tre kända typer av neutriner. Man anar sig dock till en fjärde typ.

Finns den kan den stjälpa hela Standardmodellen – men samtidigt ge oss en inblick i de 95% av Universum som vi inte vet något om, dvs den del som består av mörk energi och mörk massa.

Under cykelturen kom bloggaren ingenstans men hade fordonet haft hjul borde han ha kommit till Willys. Det skall påpekas att det kändes som om bloggaren hade bly i benen under trampandet, men den upplevelsen ingår naturligtvis i Standardmodellen.

Apropå blyväggens tjocklek så är det ”bara” åtta ljusminuter till solen, dvs 300.000 X 60 X 8 km. Till Willys är det 3 km. Dit tar sig ljuset på 1/100.000-dels sekund.

%d bloggare gillar detta: