Sträck på dig!!!

Den uppmaningen fick jag många gånger under uppväxten (och även senare i livet). Det är rätt tröttsamt att få en sådan ”uppsträckning.”

Historiskt sett har en rak och ståtlig rygg setts som idealet, medan en hopsjunken hållning har setts som dålig. Nu börjar den gamla synen på god hållning att förändras.

https://www.svd.se/hallning-som-militar-ar-inte-langre-idealet

”Lennart Bentsen, fysioterapeut och lektor vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, anser att det finns något som heter bra och dålig hållning inom det medicinska området. Forskning de senaste 40 åren visar att det nästan inte finns något som helst samband mellan människors naturliga kroppshållning och utveckling av fysiska besvär.

Historiskt sett har en upprätt och rak hållning setts som idealet, medan en hopsjunken hållning har setts som dålig.

Lennart Bentsen anser att denna uppfattning om kroppshållning har fått för stor och skadlig uppmärksamhet i samhället. Det är väldigt jobbigt att hela tiden vara uppmärksam på sin egen kroppshållning. Man kan inte hålla på att räta på ryggen hela tiden. Då blir man sliten. Forskning har inte heller lyckats hitta en optimal sittställning. Det allra bästa hade varit om alla slapp tänka på sin hållning. Slappna av och rör dig naturligt och bekymmerslöst.”

Samma budskap kommer att basuneras ut i morgondagens SvD:

%d bloggare gillar detta: