Kristian Gerner om en förbrytare av historiska mått

Vladimir Putins historieskrivning är en lögn och hans budskap framstår som alldeles vansinnigt, bedömer den erfarne Rysslandskännaren Kristian Gerner. Det finns bara en historisk jämförelse och den är brutal, säger han.

https://www.svd.se/expert-putins-historieskrivning-idiotisk

Hämtat ur artikeln i SvD:

Den ryske presidentens 65 minuter långa tal om Ukrainakrisen förbluffade Gerner, som är professor emeritus i historia vid Lunds universitet och har skrivit flera böcker om Ryssland och Sovjetunionen.

Det var helt otroligt. För det första säger Putin rent ut att Ukraina inte existerar. För det andra att han då måste beskydda ryssar i Donbassområdet, säger han till TT, och utvecklar vad han ser som den enda historiska jämförelsen. Det är Adolf Hitler som gjorde sitt ”Anschluss” med Österrike och sedan gick vidare med Sudetlandet.

Putin konfererade med sitt så kallade säkerhetsråd innan han gav de självutropade separatistrepublikerna i Ukraina ryska erkännanden. I det tv-sända arrangemanget framstod det snarast som att han dompterade rådets stillatigande medlemmar. Det finns en föreställning om att direktsändningar i tv ska skapa någon sorts legitimitet och förtroende. Men man uppfattar det ju bara som ett bisarrt skådespel.

Det ryska säkerhetsrådet är en samling nickedockor. Och det är också ganska ohyggligt och plötsligt mycket likt Hitlers Tyskland, vilket är den värsta förolämpning man kan ge. Det framstår som en sorts desperation, där man omger sig med folk som inte törs säga emot.

Den rådande situationen får den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968 att framstå som en västanfläkt.

Han underkänner vidare Putins påståenden om att Ukraina som stat skulle vara ett sentida påfund, något som Lenin uppfann. Enligt samma logik existerar inte heller Tjeckien, Finland eller Belarus, poängterar han.

Om man skulle vända på hela detta idiotiska resonemang så är det Ukraina som är den äldsta ryska staten och Ryssland som är en senare produkt, med hänvisning till de så kallade rusernas medeltida Kievrike som hade sin huvudstad i just Kiev.

Rysslands ekonomi och ryska medborgare blir lidande av Vladimir Putins agerande, bedömer Kristian Gerner. Det betyder dock inte att skeendena rubbar den ryske presidentens starkt befästa maktposition.

Historiskt har det inte funnits så stora motsättningar mellan ukrainare och ryssar i de berörda områdena – ”innan Putin ställde till det”. Med anledning av detta vill Gerner beskriva den ryske presidenten som en förbrytare av historiska mått. Det är klassiskt för den här typen av härskare: Antingen ger man folket bröd, eller så ger man det skådespel och nationalism. Han har misslyckats med det förra och satsar på det senare.

%d bloggare gillar detta: