Allas våra öden är avhängigt hur denna kamp slutar


Den här utmärkta Understreckaren i SvD borde läsas av alla. Några utdrag:

Kriget i Ukraina har blivit en skådeplats för kampen mellan ont och gott, menar den ryska författaren Maria Stepanova i denna essä, skriven exklusivt för SvD. ”Allas våra öden − inte bara Ukrainas och Rysslands − är avhängigt hur denna kamp slutar.”

Detta orättfärdiga krig mot främmande land, med alla övergrepp och offer, förs av angriparen enligt logiken i ett konstverk − en film eller en bok − i vilken hela handlingen bestäms av upphovsmannens vilja att bestämma. Det är bara det att boken är skriven av en usel författare, och det i dubbel bemärkelse: endast en usel människa och en usel författare är så likgiltig för sina karaktärer. Han struntar i om de lever eller dör, han struntar i deras önskningar och behov, och han är inte det minsta beredd att tillerkänna dem någon som helst frihet. Allt han bryr sig om är det egna författandet, att få bekräftat att det är han som bestämmer, att han har kontroll över texten och handlingen. 

Det är vad Vladimir Putin är upptagen med just nu – han söker bekräftelse på sin egen förmåga att styra, och han gör det i ännu ett försök att skriva om Ukrainas och Europas historia, att förändra vårt nu och bestämma vår framtid. Han försöker dra in Ukraina, Ryssland, Europa och världen (alla vi som nu och nu igen förnyar våra nyhetsflöden) i en riktigt dålig bok som han själv håller på att skriva. Han räknar med att det är i den boken vi ska leva från och med nu. Han vill vara allas vår författare, vårt manus upphovsman, den som vet hur våra liv ska förändras till det bättre.

Det som pågår nu utspelar sig inte enbart på de verkliga ukrainska fälten och i de ukrainska skyddsrummen utan också på ett symboliskt plan.

Det må låta högstämt, men idag är Ukraina skådeplatsen för en kamp mellan ont och gott. Allas våra öden − inte bara Ukrainas och Rysslands − är avhängigt hur denna kamp slutar.

Ibland finns det ingen att tala med på andra sidan, i stället för en samtalspart finns bara ett ogenomträngligt mörker som till varje pris tänker driva igenom vad det har föresatt sig.

Annons
%d bloggare gillar detta: