”Här finns inget försvar utan landet är Er givet.”  

https://www.svd.se/fridfullt-varre-nar-ryssarna-ockuperade-gotland

Några klipp ur Understreckaren:

När ryska styrkor invaderade Gotland våren 1808 märkte öborna knappt att de blev ockuperade. Veckorna under ryskt styre präglades av en påtaglig gentlemanna­mässighet från både svenskt och ryskt håll.

Den ryske amiralen Nikolaj Bodisco steg i land i Grötlingbo på sydöstra Gotland 23 april 1808 med 1 500 man. Båtarna bar svensk flagg, för att inte väcka någon uppmärksamhet, och överraskade svenskarna som då inte hade någon militär närvaro på ön. De mötte inget motstånd. Anfallet var helt oväntat trots att krig rådde mellan Sverige och Ryssland. Vicepastor Pehr Åkerman i Grötlinge, som kunde lite ryska och som i Visby stifts herdaminne karakteriseras som ”quick, irregulier, obegriplig, konstig”, gick ner till båtarna, fick komma ombord, och sade till inkräktarna: ”Här finns inget försvar utan landet är Er givet.” 

Ryssarna hade med sig en egen ortodox präst. Han fick, som framgår av ett av dokumenten från stadens kansli, hålla gudstjänst i Visby domkyrka. Den uppläts på befallning av Bodisco till ryssarna under den tid som inga svenska gudstjänster pågick. Visbyborna skulle artigt lämna dörrarna till kyrkbänkarna öppna för ryssarna. Man fick inte be för den svenska kungen i Gotlands kyrkor under denna tid, men man behövde inte heller be för kejsaren utan mer allmänt för ”alla konungar och regenter”. En diplomatisk lösning för båda parter. 

Boktips:

Tryggve Siltberg, ”Ryska invasionen på Gotland 1808. Episoden och dokumenten” som utgavs 2014. 
https://libris.kb.se/bib/17348337

Per-Arne Bodin, professor em i slaviska språk vid Stockholms universitet, aktuell med boken ”Rysk kultur i tusen år” (Norma Bokförlag) https://www.adlibris.com/se/bok/rysk-litteratur-i-tusen-ar-9789172171190

%d bloggare gillar detta: