”Si vis pacem, para bellum”

https://www.svd.se/onsketankandet-fick-vika–sverige-rustade-upp

”Svensk försvarspolitik upplevde en bergochdalbanefärd under 1900-talets första del. Efter första världskriget inleddes en nedrustning som inte stoppades förrän 1942, då en rejäl upprustning inleddes.”

”Med facit i hand är det alltså lätt att skaka på huvudet åt våra politikers tendens till optimistiskt önsketänkande. Den trista sanningen är att ingenting, i synnerhet inte freden, har visat sig vara bestående fenomen. Den gamla latinska sentensen si vis pacem, para bellum (”om du vill ha fred, bered dig på krig”) är inte gripen ur luften.”

Jag läste detta alldeles nyss: There is fear that if Putin feels boxed into a corner, he may launch a nuclear strike, reasoning that he has nothing to lose. Reports also suggest that Putin suffers from an oncological condition, Parkinson’s disease, and schizoaffective disorder.

%d bloggare gillar detta: