Mer om (s) och ”lucktomten” i Sjölunda

Den här nyheten slog ner som en bomb i Lidköpingsnaturen 2019-11-10. Sök efter denna rubrik på nlt.se:

Lidköping vill ha bort 300-metersgränsen för strandskydd

Citat ur artikeln:

Den politiska majoriteten i Lidköping tänker aktivt jobba för att få bort strandskyddsgränsen 300 meter. Det står klart efter ett möte med kommunstyrelsen arbetsutskott.

– Man ska ha ett relevant avstånd. Vi har kunnat se att det nuvarande avståndet skapar stor problematik, säger Jonas Sundström (S), kommunalråd.

Jonas Sundström menar vidare att det ska bedömas från fall till fall vilka strandnära områden som ska bevaras och skyddas.

– Vi vill minska den generella gränsen från 300 till 100 meter och det ska vara regler som fungerar och som är lättolkade.

Det är staten som bestämmer reglerna – hur ska ni kunna påverka?

– Genom lobbyverksamhet. Vi kan framföra åsikten när vi träffar riksdagsledamöter, och i remissvar. Vi kan även samverka tillsammans med andra kommuner och på så vis få större påverkansmöjlighet.

Det lokala exemplet i Lidköping med ”lucktomten i Sjölunda” där ett fastighetsbolag ville bebygga mark 100 meter från vattnet. Tomterna bredvid var bebyggda ned till vattnet. Bolaget drog sig ur planerna efter dialog med länsstyrelsen som ska ha varit negativa till planerna, enligt uppgifter till Jonas Sundström.

Bloggaren: Det är inte att undra på att han (bloggaren) inte kan rösta på det politiska parti han vuxit upp med. Det ställningstagandet gäller dock bara på det lokala planet.

Det gröna folkhemspartiet har aldrig varit så avlägset som i staden vid Lidans utlopp i Vänern.

%d bloggare gillar detta: