Röda skogen är strålande

När nyheten att ryska soldater hade grävt ner sig Röda skogens radioaktiva jord presenterades skyndade sig ingenjörerna på Chalmers att tona ned risken för strålskador hos dessa soldater. En av ingenjörerna uppgav till och med att man skulle kunna stanna kvar i gropen i 57 år innan det skulle behövas sjukvårdsinsatser. Nu tror ju bloggaren inte att denne ingenjör skulle våga stanna i en sådan grop mer än högst 57 sekunder, innan hen skulle fly fältet.

Både bloggaren och hans ene son har faktiskt studerat på denna Högskola, men den enda galenskapen bloggaren tog del av var mästerskapen i ölhävning. Resultaten var strålande. Bloggaren minns, för han hade vett att hålla sig nykter.

Men nu åter till Tjernobyl. Det finns dagsfärska nyheter från Röda skogen:

Russian ”terrorists” digging in the Red Forest were brought to the Belarusian Radiation Medicine Center for radiation sickness on March 30. 

https://www.newsweek.com/ukraine-claims-drone-video-proves-russians-dug-trenches-near-chernobyl-1695721

The IAEA said on March 31 that it could not confirm reports of Russian forces being exposed to high doses of radiation in the zone. ”The IAEA is seeking further information in order to provide an independent assessment of the situation,” the group said.

IAEA tar således inget för givet utan går till botten med det hela.

Det är farligt att förhäva sig. Det gäller inte bara i samband med ölhävning:

Att uttala sig bagatelliserande om strålning må man icke göra – utan att ha rejält på fötterna, speciellt inte om man klampar omkring i den Röda skogens jord.

%d bloggare gillar detta: