Risken att drabbas av lungemboli är 33 gånger högre för dem som haft covid-19 än för de som inte haft det

https://www.svd.se/a/qWBwQg/okad-risk-for-blodpropp-aven-efter-mild-covid

Citat ur artikeln i SvD:

”Nu pekar en svensk studie på att risken för proppar ökar även för dem som bara haft en mild infektion och inte behövt sjukhusvård. Allra högst är risken att drabbas av lungemboli, propp i lungan. Även risken för djup ventrombos alltså propp i ett djupliggande kärl och inre blödning är förhöjd, enligt studien som publiceras i tidskriften BMJ.

Den förhöjda risken för lungemboli tycks dessutom finnas kvar i upp till sex månader efter att patienterna testat positivt för sars-cov-2, säger Anne-Marie Fors Connolly, läkare och forskare i mikrobiologi vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare.”

Risken att drabbas av propp i lungan är hela 33 gånger högre för dem som haft covid-19 än de som inte haft det, en månad efter positivt test.

”Även de som inte varit inneliggande på sjukhus hade alltså en ökad risk för propp i lungan.”

”Lungemboli kommer vanligen av att bitar av en blodpropp i en annan del av kroppen vandrar med kärlen till lungan, och fastnar där. I samband med covid verkade det enligt annan forskning vara så att proppen bildas på plats i lungan.”

%d bloggare gillar detta: