Om du ser en A-traktor med passagerare i baksätet har du troligen bevittnat ett brott

Det spelar ingen roll om det rör sig om en ombyggd BMW från 2020. Och föräldern är med stor sannolikhet medbrottsling.

https://www.svd.se/a/Jx8vmX/nu-blir-det-svarare-att-trangas-i-a-traktorn

Hämtat ur artikeln i SvD:

En A-traktor får inte ha passagerare i baksätet. För att den ska vara godkänd får bakdörrarna inte gå att öppna och en skiljevägg eller galler ska förhindra att passagerare kan ta sig över till baksätet från framsätet. Det förekommer att man bygger om A-traktorn efter att den godkänts men då är det inte längre en traktor. Och om A-traktorn inte längre är en traktor är den en personbil och kräver ett annat körkort, något som en dom i Svea hovrätt nu slagit fast.

Den som kör en A-traktor som kan ta passagerare i baksätet kan göra sig skyldig till olovlig körning om den saknar körkort för personbil. Det kan till exempel innebära indraget körkortstillstånd om man håller på att ta B-körkort.

Majoriteten av de här fordonen (som ofta går att köra betydligt fortare än stipulerade 30 km/h och som ofta saknar säkerhetsbälten) ägs av föräldrarna.

Den som äger ett fordon har också ansvar för det. Tillåter man att ens barn kör runt i ett fordon de inte har körkort för kan man själv göra sig skyldig till brott. Är du som förälder ägare till en A-traktor som byggts om så att den utgör en personbil och tillåter någon utan körkort att köra den, så kan du göra dig skyldig till tillåtelse till olovlig körning. Blir du fälld innebär det dagsböter. Plus att det kan påverka ditt eget körkort.

Men grunden är att man ska vara rädd om sina barn. Böterna och att man kan bli straffad är sekundärt. Se till att era barn och ungdomar kör i trafiksäkra fordon.

Annons
%d bloggare gillar detta: