I Jehovas vittnen krävs det två (Jehovas) vittnen för att uppgiften om övergrepp skall anses som sann

2017 levererar brevbäraren en kartong utanför Jenny Küttims dörr. När hon lyfter på locket visar sig lådan innehålla hundratals hemliga brev till ledarna för Jehovas vittnens församlingar i Sverige, skickade från avdelningskontoret i Skandinavien. 

Hon upptäcker en rättsskandal där mängder av brott aldrig utreds. 

Artikeln i SvD hittar man här:

https://www.svd.se/a/k6V4A6/jenny-kuttim-finns-en-overgreppskultur-i-jehovas-vittnen

Jehovas vittnen är uppbyggd som en angivarkultur där medlemmar rapporterar varandras förseelser, vilka dokumenteras och förs vidare uppåt i hierarkin. Från motsatt håll, det vill säga från högkvarteret i New York, skrivs och omskrivs förhållningsregler som förmedlas via äldstebröderna ner i organisationen. I centrum finns ett flödes­schema som anger när och hur ett ärende ska hanteras. Kontrollen gäller livets alla sfärer. Jenny Küttim valde att fokusera på övergreppen. 

Jehovas vittnen utgör ett parallellt rättssystem. Rörelsen ser sig som Guds utvalda organisation som kommer bestå när jorden gått under. Därför måste de ha en egen statsapparat. Och därför är juridiken central. Till juridiken hör ett viktigt begrepp: tvåvittnesregeln. Den innebär att det måste finnas två vittnen till en händelse för att den ska ses som vedertagen. 

Om något barn från rörelsen hade svurit i skolan eller rökt i rökrutan krävdes att två andra vittnen hade sett det för att man skulle kunna fällas. 

Men när det gäller sexuella övergrepp på barn finns sällan något vittne alls. De utsatta blir inte trodda. Och de vet att de aldrig kommer att bli trodda.

Jehovas vittnen är ingen pedofilsekt. Men den utgör en övergreppskultur som skyddar gärningsmän som begått grova våldsbrott och våldtäkter.

Under en resa till Australien kommer Jenny Küttim i kontakt med ett av offren för sexuella övergrepp inom rörelsen. I Australien har en utredning visat hur Jehovas vittnen har underlåtit att polisanmäla över tusen fall av sexuella övergrepp mot barn.

I Journalisten uttalar hon sig om Sanningsbärarna. Boken med det skrämmande innehållet bygger på 150 människoöden som fallit offer för det systematiska förtryck Jenny Küttim beskyller Jehovas vittnen för. Bland annat spårar hon en dömd pedofil. Mannen som varit verksam i flera församlingar har erkänt 40 övergrepp.

https://www.journalisten.se/node/69172

Annons
%d bloggare gillar detta: