Vi människor är skapta för att röra på oss, men inte för att träna


Människan är i grunden lat och vi har en evolutionärt främjad motvilja till att löpa, om vi inte absolut måste.

Varför springa om inget jagar oss???

Daniel Lieberman utvecklar sina tankar i boken Träningsparadoxen.

https://www.adlibris.com/se/bok/traningsparadoxen-varfor-vi-mar-bra-av-fysisk-aktivitet-men-helst-vill-slippa-trana-9789127819399?gclid=EAIaIQobChMI1uO_3Iqb-AIVA49oCR38pwP0EAAYAiAAEgK0yvD_BwE

https://www.svd.se/a/395end/lieberman-bevisar-det-vi-redan-visste

Genom sina studier av naturfolk kan Lieberman konstatera att det inte finns några jägare/samlare som tränar för skojs skull. Springer gör man för att jaga villebråd, hela dagen går åt till att samla mat och blir det tid över vilar man – vår naturliga instinkt är att vila så mycket vi kan. Detta är träningsparadoxen.

Liebermans upptäckt är att den bästa motionen är att träna lätt, men hela tiden: flyga upp från kontorsstolen allt som oftast, inte ta ut sig fullständigt, men heller inte säcka ihop. Så lurar man sin lata kropp – som annars vill ligga still så länge mat finns på bordet.

Annons
%d bloggare gillar detta: